InvestitiiServicii si consumabileSubtraversari, Foraje, SapaturiUtilaje de cariera si mineritUtilaje pentru construcţiiUtilaje terasiereUtilitati publice

Tot mai puţine finanţări pe segmentul echipamentelor de construcţii

Potrivit raportului annual al Asociaţiei de Leasing Financiar din România – ALB, în 2014 ponderea finanţării echipamentelor pentru construcţii a scăzut cu 3%, de la 17% la 14%, comparative cu anul 2013, distribuţia pe tipuri de active finanţate fiind de 76% (1 miliard euro) autoturisme și vehicule comerciale, 21% (282 milioane euro) echipamente și 3% (41 milioane euro) imobiliare.

Rezultate mai bune in ceea ce privește leasingul de echipamente au fost inregistrate pe segmental echipamentelor agricole, care a crescut de la 23% la 26%, in tendinţă similară cu finanţarea echipamentelor destinate industriei de prelucrare a lemnului (creștere de la 4% la 5%), finanţarea echipamentelor medicale (de la 5% la 6%) și din industria alimentară (de la 5% la 7%).

Creștere pe segmentul de vehicule comerciale grele

La nivel de volume noi finanţate, vehiculele au înregistrat o creștere de 14%, iar ca pondere din totalul finanţărilor, acest segment a înregistrat o creștere de 5%, faţă de aceeași perioadă a anului precendent. Îm ceea ce privește finanţarea pe categorii de vehicule s-a remarcat o creștere de 7% în finanţarea vehiculelor comerciale grele, în detrimentul finanţării vehiculelor comerciale ușoare, în scădere cu 2% faţă de aceeași perioadă a anului 2013.

De altfel, creșterea pieţei de leasing a fost susţinută în principal de finanţările auto, cu preponderenţă vehicule comerciale grele, camioane și semiremorci, cererea mai mare pentru acestea indicând, la nivel economic, nevoia de dezvoltare existentă pe piaţa transportatorilor. Camioanele grele, de peste 18 tone, utilizate cu precădere în transporturile international au fost cel mai dinamic segment al pieţei autovehiculelor înregistrând în primele nouă luni din 2014, cu o creștere de 33%, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA).

Optimism pe piaţa de leasing

La sfârșitul lui 2014, piaţa de leasing financiar din România a înregistrat un volum total nou finanţat în valoare de 1,324 miliarde euro, în creștere cu 7% faţă de aceeași perioadă a anului 2013.

„Suntem mulţumiţi de faptul că piaţa de leasing continuă să își consolideze gradual rezultatele. Avansul pieţei din acest an trebuie privit în ansamblul anilor de criză. Putem vorbi astfel, despre o stabilizare și consolidare a pieţei, adaptată contextului economic existent și impredictibilităţii măsurilor fiscale și legislative ale ultimilor ani. Începând cu 2009, așa cum am observat, volumele finanţate s-au stabilizat în jurul unei valori medii anuale de 1,3 miliarde euro.

Piaţa are în continuare teren de recuperate și vom vedea, cel mai probabil, continuarea dinamicii de creștere și în 2015 deoarece potenţial există, prin nevoia actuală de investiţii, de la nivelul economiei”, a declarant Felix Daniliuc, președintele ALB.

Din totalul finanţărilor, clienţii persoane juridice au atras cea mai mare pondere (97%), urmaţi de persoanele fizice (2%) și de sectorul public (1%). Majoritatea persoanelor juridice care au apelat la leasingul financiar ca sursă de finanţare a achiziţiilor necesare activităţii lor economice au reprezentat-o IMM-urile. Parteneriatul public-privat a reprezentat o pondere de doar 1%, indicând lipsa de apetit a autorităţilor publice pentru acest model de finanţare a proiectelor de investiţii la nivel naţional.

Cea mai mare cotă de piaţă a fost înregistrată de firmele de leasing financiar subsidiare băncilor, cu 75% din total, urmate de cele captive producătorilor cu 20% și de companiile de leasing financiar independente, cu 5%.

ALB reprezintă 89% din piaţa de leasing financiar din România. Asociaţia este membră a Federaţiei Europene a Asociaţiilor Societăţilor de Leasing – Leaseurope și coordonează Grupul de lucru CEE al Leaseurope prin Secretarul General.

Similare

1 din 605