Cu o experienţă de aproape 15 ani pe piaţa utilajelor și echipamentelor de construcţii din România, compania Terra România Utilaje de Construcţii este unul dintre cei mai mari jucători de pe această piaţă. Din această poziţie, având un portofoliu diversificat de utilaje și acoperind domenii diverse, precum cele de construcţii civile sau edilitare, drumuri și poduri, materiale de construcţii, dar și operaţiuni portuare, activităţi în domeniul forestier sau colectarea de deșeuri și reciclare, importatorul interacţionează cu firme diferite, care au necesităţi specifice fiecărei activităţi.
Activitatea de vânzare, întreţinere și service în garanţie sau post-garanţie nu acoperă însă toate cerinţele pieţei interne, un bun motiv pentru care Terra România a dezvoltat o activitate de proiectare și producţie a unor echipamente care să completeze portofoliul propriu și care să corespundă cerinţelor locale.
Unul dintre aceste echipamente, turbofreza de zăpadă cu acţionare independentă, destinată utilizării pe utilaje care nu au transmisie hidrostatică, se dovedește a fi extrem de utilă pentru condiţiile din România.
Proiectat pentru drumurile din România
Dezvoltată iniţial pentru a fi montată pe buldo-excavatoare, Terra România Utilaje de Construcţii fiind recunoscută ca un lider de piaţă din punctul de vedere al numărului de astfel de utilaje vândute, turbofreza de zăpadă a devenit rapid un echipament universal care poate fi montat pe diferite tipuri de utilaje.
Petre Babiceanu, directorul general al Terra România s-a declarat foarte mulţumit de acest echipament și mai ales de ce rerea sa pe piaţa locală: „Ideea construirii acestui echipament a venit datorită faptului că buldo-excavatorul este cel mai popular și vândut utilaj de pe piaţa din România, datorită caracterului său multifuncţional, fiind utilizat des la lucrările de deszăpezire. Astfel ne-am gândit să venim în întâmpinarea clienţilor noștri prin proiectarea unei freze care să poată fi acţionată individual. Ulterior, am folosit bazele acestui concept și pentru a ajuta și alţi clienţi care deţin încărcătoare frontale”.
Autonomia sa de lucru, suficientă pentru un schimb de opt ore, dar și randamentul de 1.725 mc de zăpadă pe oră, au impus acest utilaj pe piaţă, acesta intrând rapid în atenţia firmelor specializate în activităţi de deszăpezire. Avantajul său principal nu este doar randamentul ridicat, ci şi faptul că poate fi montat rapid pe mașini care nu au transmisie hidrostatică, adică așa cum sunt majoritatea buldo-excavatoarelor și încărcătoarelor frontale existente pe piaţă. În plus, echipamentul poate fi simplu de acţionat de către operator chiar din cabină, construcţia sa asigurând un grad înalt de protecţie, prin utilizarea unei singure freze de zăpadă acoperindu-se până la 8 kilometri de drum pe un schimb, la un strat de zăpadă de o jumătate de metru.
Pentru a realiza un echipament cu adevărat fiabil, turbofreza a fost proiectată și executată de specialiștii Terra România împreună cu un partener extern cu care există o colaborare îndelungată. Preţul echipamentului este și el foarte competitiv, sub 30.000 EUR.
Alte echipamente vor fi disponibile în curând pe piaţă, în afara gamei speciale destinate activităţilor hibernale: „Terra România lucrează la dezvoltarea unui model mai mic de turbofreză acţionată individual, aceasta fiind gata pentru piaţă la jumătatea anului 2016. Noi oferim clienţilor noștri o gamă variată de lame și pluguri de zăpadă, dar și turbofreze destinate mașinilor cu transmisii hidrostatice”.
Turbofreza 2300HD în două trepte
Are o lamă de oţel rezistentă la abraziune, muchie tăietoare pentru gheaţă, orientare mecanică și montare pe furci.
Lăţime de lucru (mm) 2.300
Presiune de lucru (bar) 140-170
Înălţime faţă (mm) 1000
Motor
4 cilindrii în linie, normal aspirat, injecţie directă
putere motor (kW/rpm) 38/3.000
cuplu motor (Nm/rpm) 143/1.800
Telecomandă
Rezervor motorină de 100 l ce permite o autonomie de lucru de aproximativ 8 ore
Este compatibilă cu utilaje precum buldo-excavatoare și încărcătoare frontale
La viteza de 1,5 km/h, pentru un strat de zăpadă de 0,5 m, capacitatea de evacuare a zăpezii într-o oră este de 1.725 mc/oră.