Alimentarea cu apă, în special a marilor comunități, precum orașele de peste un milion de locuitori și zonele imediat adiacente reprezintă una dintre cele mai stringente probleme ale administrațiilor locale, indiferent de țară. Chiar și acolo unde există o rețea extinsă, care acoperă întreaga regiune, problema înlocuirii vechilor conducte și a sistemului de pompare cu altele noi rămâne permanentă.
Viteza de înlocuire este esențială, deoarece nimeni nu vrea să rămână fără apă o săptămână sau chiar mai mult, iar atunci când sunt înlocuite conducte magistrale, problema devine deja acută. În astfel de cazuri, eficiența utilajelor reprezintă cheia întregului șantier de înlocuire a țevilor. Nu trebuie uitat însă că dimensiunile țevilor sunt mai mari în diametru decât cele de acum 10 sau 20 de ani, deci acestea sunt și mai grele…
CASE -soluția completă pentru conductele îngropate
Așadar, să vedem utilajele CASE la treabă. Un studiu făcut de specialiștii grupului pentru o aglomerare urbană ce presupune un consum casnic de o jumătate de miliard de metri cubi pe an de apă potabilă a arătat cum se poate lucra rapid și economic.
Problema principală: conducte mai vechi de 20 de ani, care nu oferă un debit suficient pentru anumite cartiere și deci trebuiesc înlocuite cu altele cu un diametru de două ori mai mare. Lungimea totală a conductelor ce trebuie schimbate: 18.000 metri.
Deși specialiștii municipalității știu exact ce au de făcut, coordonându-și activitatea cu cei de la compania de distribuție a apei, costurile sunt mari, și deci trebuie găsite soluții de instalare fiabile dar și mult mai ieftine. Aceștia au apelat la o filială a companiei Titan Machinery, cel mai important distribuitor internațional de utilaje de construcții CASE.
Trebuie spus că Titan Machinery este și pentru România unicul importator al utilajelor terasiere CASE.
Utilajul principal de lucru: un excavator CASE CX350D echipat cu un sistem de control Leica Geosystems 2D, care permite operatorului să menţină un ritm de lucru constant. Acesta va lucra repede și exact, deoarece operatorul are un indicator de nivel montat în cabină care îl anunță atunci când brațul de săpare ajunge la adâncimea optimă pentru lansarea conductei. Astfel, nu mai este necesar un alt muncitor care să stea permanent în șanț cu un metru și care să oprească din timp în timp lucrul pentru a măsura adâncimea de săpare.
CX350D este urmat imediat de două excavatoare CASE CX210D care au rolul de a așeza conducta, respectiv de a umple șanțul cu pământ. Cele două excavatoare au fost echipate unul cu un dispozitiv special de prindere și ridicare a conductelor, care are rolul de a asista echipa de montaj a conductelor pe fundul șanțului iar al doilea dispune de un echipament special care are rolul de a strânge pământul strâns la marginea șanțului și de a umple șanțul până la nivelul solului.
CASECX210D, un utilaj bun la toate pe șantier
Datorită masei proprii de aproape 26 tone, este suficient de puternic pentru a fi utilizat oriunde este nevoie pe un șantier, dar și ușor de transportat fără a fi necesare permise speciale pentru transportul său. Practic, echipa de șantier îl încarcă și transportă singuri, ori de câte ori este nevoie, de la un punct de lucru la altul.
Alte utilaje de sprijin pentru șantier:, un încărcător pe roți CASE 721G, precum și un încărcător compact cu roți 221F. De asemenea, pentru lucrările ce presupun umplerea șanțurilor după așezarea conductelor este folosit şi un CASE 1150M WT (Wide Track), acesta reducând semnificativ timpii necesari pentru realizarea unei lucrări de acest tip.
Folosind această dotare permanentă de șantier formată din câteva utilaje CASE bine ales, randamentul echipei specializate este de aproximativ 1000 metri liniari de conductă pe zi. Atunci când a fost realizat proiectul, calculele de randament normale arătau că ritmul de lucru optim ar trebui să fie de 300 ml pentru o zi
De trei ori mai rapid, și acest lucru a fost posibil, conform explicațiilor șefului de șantier datorită vitezei și eficienței excavatoarelor din seria D CASE, mai exact a sistemului hidraulic inteligent, avantajele fiind productivitatea ridicată, controlul continuu și precis al echipamentului de lucru şi economia de combustibil. În plus, sistemul de monitorizare de la distanţă permite reducerea timpilor morţi la minimum.