Informaţii la ziNewsOnlineslideUtilaje de cariera si minerit

Utilajele Keestrack aduc reduceri importante ale costurilor de reciclare a deșeurilor din construcții și demolări

Pe continentul European, dar și în România, există o adevărată tradiție printre firmele specializate în exploatarea carierelor să-și extindă activitatea, odată cu creșterea expertizei lor în domeniul concasării și sortării, spre lucrări complexe legate de colectarea, transportul și reciclarea fluxurilor de deșeuri rezultate din construcții și demolări. Dar, în viitor, o parte dintre aceste firme, aflate într-o dezvoltare dinamică, probabil vor dori să meargă mai departe, spre prelucrarea deșeurilor menajere sau industriale, achiziționând inclusiv propriile stații de sortare.

Pentru toate aceste firme, care lucrează deja în domeniul concasării, dar care vor dori să se dezvolte în viitor spre domenii de activitate apropriate, există în România un distribuitor autorizat de echipamente și tehnologii în domeniul construcțiilor și reciclării care poate oferi consultanță, utilajele performante necesare, inclusiv toate serviciile after market necesare. Societatea CTE Solution Utilaje Specializate este din acest punct de vedere cel mai important furnizor român de soluții și echipamente pentru construcții, salubritate și reciclare. Specialiștii săi oferă permanent consultanță pentru a găsi cele mai bune soluții tehnologice legate pentru activități complexe precum cele de concasare/sortare, CTE Solution fiind distribuitor unic pentru România al întregii game de utilaje specializate ale producătorului belgian Keestrack.

Odată Keestrack, rămâne pentru totdeauna Keestrack

Utilizatorii utilajelor de concasat și sortat Keestrack rămân de obicei clienți fideli ai mărcii de-a lungul anilor, chiar dacă activitatea lor se extinde și chiar schimbă profilul. Iată un exemplu interesant în acest sens: o societate specializată în producția și comercializarea unui număr extins de sorturi a achiziționat pentru cariera sa două utilaje de mare putere: un concasor cu impact model Keestrack R6e și o stație de sortare Keestrack C6e cu 3 site, ambele mobile, cu deplasare pe șenile.

Cu o capacitate de concasare finală de până la 400 t/h și cu posibilitatea de a oferi până la patru sorturi diferite în același timp, cele două utilaje din seria „e” de la Keestrack au reușit încă din primele luni de funcționare să impresioneze prin randamentul lor ridicat și impactul extrem de redus asupra mediului. În plus, concasorul poate fi considerat o adevărată uzină pe șenile, oferind o flexibilitate deosebită în alimentarea sa cu energie, datorită sistemului său hibrid diesel-electric.

Dar factorul decisiv pentru achiziționarea soluțiilor de concasare și sortare de la Keestrack a fost dat de sistemul sofisticat de acționare hibridă diesel – electrică al utilajelor din seria ” e”, cu opțiunea de conectare la rețeaua electrică locală.

Astfel, în cadrul carierei principale toate echipamentele Keestrack, și anume concasorul cu impact R6e și stația de sortare C6e lucrează acum numai cu acționare electrică, două cabluri de 200 de metri fiind conectate la stația de transformare de 400 V special instalată în interiorul acesteia. Motoarele electrice puternice pentru acționarea concasorului (250 kW) și pompele hidraulice puternice (R6e: 90 kW, C6e: 45 kW), precum și transmisiile electrice și unitățile auxiliare permit o funcționare completă cu emisii zero. Dacă cele două utilaje, de concasare și de sortare, trebuie să fie mutate în cursul procesului de extracție, acestea pur și simplu se deconectează de la rețea și urmează excavatorul deplasându-se singure folosind propriile motoare cu acționare diesel / generatoare. Acționarea independentă diesel-electrică asigură, de asemenea, o funcționare economică atunci când este necesar să lucreze în a doua carieră, deplasarea de la un loc de lucru la altul fiind favorizată în plus de greutatea proprie totală redusă de sub 95 de tone (R6e: aproximativ 62 t, C6e: aproximativ 32 t ).

Extinderea, putem spune naturală, a activității firmei care a cumpărat utilajele Keestrack a implicat inclusiv concasarea, la cererea clienților, a materialelor rezultate din demolări. În scurt timp, calitatea materialului obținut în urma concasării au impus dezvoltarea unei afaceri separate, deșeurile provenite din construcții și demolări ajungând acum la șantierul de depozitare prin intermediul propriului serviciu de transport, din propriile activități de demolare și din livrările de deșeuri C&D ale terților.

Datorită acestei noi extinderi a afacerii sale, societatea căuta acum  noi soluții de concasare și sortare, care să permită deplasarea rapidă a utilajelor de la un șantier la altul. Bineînțeles, a apelat tot la specialiștii Keestrack pentru a obține cel mai bun concasor pentru activitatea sa de reciclare iar răspunsul lor a venit repede: un concasor cu impact mobil pe șenile reversibil Keestrack I4e. Prin implementarea tehnologiei inovatoare RIC (Reversible Impact Crusher), acesta poate fi utilizat pentru multiple activități, precum concasarea secundară și terțiară a rocilor dar și pentru reciclarea materialelor de construcție, cum ar fi asfaltul.

Designul specific al acestui concasor reversibil cu impact orizontal include un compartiment de concasare de mari dimensiuni cu volum variabil, un rotor puternic cu diametrul de 1.100 mm și 4 grinzi de impact, o deschidere a gurii de alimentare reglată hidraulică și monitorizată electronic, ce poate varia de la +80 până la -220 mm, ceea ce permite o alimentare cu materiale de concasare cu dimensiuni de până la 250 mm. În plus, Keestrack I4e oferă utilizatorului o calitate înaltă a sorturilor finale, acestea putând ajunge la 0/2 mm, în circuit închis.

Keestrack I4e garantează utilizatorului o soluție tehnologică unică, extrem de mobilă, ce permite o combinație între concasarea secundară și terțiară, reprezentând o alternativă reală la concasoarele mobile cu con sau la concasoarele verticale cu impact, în special în ceea ce privește productivitatea, acesta livrând de la 100 t/h până la 250 t/h. Specialiștii Keestrack afirmă că acest concasor are o uzură mai redusă, asigurând o calitate mai bună a produselor finite (forma sorturilor finale) și economii semnificative de energie atunci când este utilizat în aplicații tipice. Astfel, în cazul producției de sorturi fine, nisip 0/4 mm, consumul de energie este mai redus cu aproximativ -30% față de concasoarele cu con și între -30 și până la -40% comparativ cu concasoarele cu impact VSI.

De asemenea, Keestrack I4e este un concasor compact, cu dimensiuni de transport de 15,05 m x 3,00 m x 3,23 m și o greutate proprie de 41 de tone, incluzând sistemul single-deck montat după sita de cernere, care are bandă transportoare integrată de retur pentru refuzul de ciur. Consumul său redus, puterea mare de concasare, toate au la bază și sistemul avansat de propulsie diesel-electric. Ca și în cazul altor concasoare mari produse de Keestrack (concasoarele model H4e  / H6e / H7e sau cele cu fălci B7e), unitatea de comandă a mecanismelor de lucru se bazează pe un motor diesel cu o putere de 447 kW și un  generator de 300 kVa, acestea fiind proiectate modular, astfel că pot fi detașate. Acționările electrice pentru concasor (160 kW), alimentatoare și benzi transportoare, precum și sistemul hidraulic permit inclusiv o funcționare integrată într-o stație de concasare, fiind la fel de eficient din punctul de vedere al costurilor și fără emisii.

Keestrack I4e este echipat cu un sistem UMTS/GPS Keestrack-er. Acest sistem telematic oferă date și analize în timp real, precum și locația exactă a mașinii. Toate informațiile tehnice pot fi obținute de la distanță și, dacă este necesar, se pot face actualizări software de la distanță. Este posibilă de asemenea rularea unor teste de diagnosticare pentru toate componentele, inclusiv alimentator, concasor, ciur și bandă transportoare.

Articole similare

1 din 952