Informaţii la ziJob Report UCNewsOnlineslideSubtraversari, Foraje, SapaturiUtilaje de cariera si mineritUtilaje pentru construcţii

Utilajele Sandvik lucrează pentru Salrom

România este cunoscută în Europa nu numai datorită frumuseții peisajelor sale și ospitalității oamenilor, dar și prin bogățiile sale naturale, sarea fiind unul dintre produsele apreciate datorită purității sale și calităților chimice. Societatea Națională a Sării S.A., cunoscută și sub denumirea comercială Salrom este cel mai mare producător de sare din România. Funcționarea și organizarea sa se face pe bază de gestiune economică și autonomie financiară, ceea ce înseamnă că este într-o concurență reală și permanentă atât cu producători europeni, cât și din afara Europei.

Prin capacitatea de extracție și prelucrare a sării, stabilitatea dovedită în timp și know-how-ul dobândit prin experiență, dar și prin alinierea la standardele moderne de producție și calitate, Salrom oferă o gamă completă de produse de sare pentru toate utilizările – sare alimentară, sare industrială, produse cosmetice șamd. Standardele sale privind calitatea produselor se supun cerințelor național și internaționale.

Pentru a asigura atât calitate, cât și o eficiență optimă a producției, Salrom realizează permanent numeroase investiții pentru modernizarea fluxului de producție dar și a produselor finale.

O linie de producție cu eficiență de 100 to/h

Cu o tradiție care începe în anul 1380, Salina Tg. Ocna din județul Bacău, datorită calității sării, produsele de sare de aici putând fi utilizate pentru consumul uman, hrana animalelor dar și în industrie și dezghețarea drumurilor, aceasta fiind, din punctul de vedere al productivității, printre primele trei sucursale ale Societății Naționale a Sării.

Domnul director al sucursalei Salina Tg. Ocna, Ing. Ionel Ilie, care a iesit la pensie incepand cu data de 01.03.2021, ne-a explicat procesul tehnologic utilizat pentru extracția sării: “Exploatarea sării și dislocarea acesteia din masiv se realizează prin perforare/împușcare, iar transportul acesteia la suprafață în instalația de preparare se realizează printr-un releu de benzi transportatoare, unde printr-o serie de operații mecanice de cernere, măcinare și sortare sunt realizate clasele granulometrice ale produselor de sare și dirijate către mașinile de ambalare.”

Domnul Ing. Iosif Tiba, actualul director al sucursalei este de asemenea puternic implicat în activitatea Salinei Tg. Ocna, spunându-ne că activitatea sa va duce cu siguranţă la implementarea în producţie a noilor obiective de investiţii stabilite in strategia de dezvoltare 2022-2026.

Având în vedere că fluxul de producție a sării, de la concasarea bucăților de sare dislocate la produsul final, cu o dimensiune de 0 -8 mm presupune o productivitate de 100 to/h, în condițiile în care trebuiesc păstrate caracteristicile fizico-mecanice al sării, sa impus utilizarea unor concasoare moderne, respectiv cu fălci, pentru procesul primar și cu con, pentru cel secundar.

În urma unei licitații publice care a avut loc în anul 2020, producătorul mondial Sandvik, prin inermediul specialiștilor săi din cadrul reprezentanței din România, a livrat o serie de utilaje performate, de ultimă generație, precum un concasor cu fălci Sandivk CJ 409, un ciur vibrant cu două nivele SK 1852, cu concasor cu con Sandvik CH 420 și benzile transportoare aferente fluxului de producție, toate fiind integrate în fluxul de măcinare cu o capacitate de producție prevăzută de 100 to/h.

Am solicitat opinia domnului Ionel Ilie despre utilajele Sandivk livrate, dar și despre viitoarele investiții la nivelul exploatării de la Salina Tg. Ocna:

Reporter: Din punctul dvs de vedere, cât de importantă este integrarea liniei de concasare-sortare de la Sandvik în fluxul de producție?

Ionel Ilie: Conform informațiilor și datelor care le-am prezentat deja, sarea produsă de această instalație este în proporție de 75% livrată ca atare, fără a mai fi necesară o altă operație, decât transportul pe releul de benzi mină la suprafață, stocarea în silozurile de depozitare la suprafață și livrarea (încărcarea) în mijloacele de transport auto.

Reporter: Deoarece lucrează de aproape un an utilajele Sandvik, cum apreciați randamentul lor? Lucrează la toți parametrii solicitați?

Ionel Ilie: Fluxul de măcinare realizat în conformitate cu Proiectul tehnic Sandvik a fost pus în funcțiune în luna iulie 2020. Au fost obținute rezultatele proiectate încă din faza probelor de funcționare, iar în prezent lucrează la parametrii solicitați.

Reporter: Ținând cont de importanța exploatării de la salina Tg. Ocna, aveți prevăzute în continuare investiții importante pentru modernizarea sau diversificarea produselor?

Ionel Ilie: Pe lângă investițiile enumerate deja, pentru modernizarea și diversificarea produselor de sare avem intenția de a achiziționa următoarele utilaje:

  • O freză pentru operația de copturire front,
  • O instalație de foraj pentru realizarea de găuri cu diametru mare, atât pentru introducerea de materiale de rambleere în golurile de dizolvare ale sondelor, cât și pentru realizarea mecanizată a suitorilor de aeraj în orionturi,
  • O moară pentru obținerea sorturilor solicitate de beneficiari, de la 1 la 8 mm.
  • Linii noi pentru ambalare sare in cutii de carton si flacoane PET de 0,5 kg si 1 kg precum și o linie de brichetare sare de 3, 5, 10 kg, solicitate la export.

 

Integrarea fluxului tehnologic

Utilajele Sandvik utilizate, mai precis concasorul cu fălci CJ 409 și con­casorul cu con CH420 au fost astfel proiectate încât să se integreze în spațiile disponi­bile în subteran, trebuind să fie montate strict între pilonii de siguranţă.  Soluţia de obţinere a sorturilor direct în subteran oferă avantaje tehnico-economi­ce deoesbite. Astfel, costurile cu manipularea blocurilor brute de sare au fost semnifi­cativ reduse odată cu punerea în func­ţiune a noilor utilaje Sandvik, și de ase­menea s-a avut în vedere și reducerea gradului de poluare, toate echipamente­le moderne fiind prevăzute cu sisteme eficiente de captare a prafului.

Concasorul cu fălci SANDVIK CJ 409 are un sistem de reglare a fantei semi-hidraulic, ungerea părților importante în mișcare fiind asigurată automat, cu ajutorul unei pompe electrice. Acesta are o deschidere a gurii de încărcare de 895 x 660 mm, mărimea materialului de alimentare fiind de 600 mm. Masa sa totală este 13.200 kg, și este alimentată cu un motor electric cu o putere de 75kW 400V/50Hz.

Concasorul cu con SANDVIK CH420 C are o pâlnie de alimentare circulară, cu uşi de inspecţie și un sistem HYDROSET cu rezervor integrat. De asemenea, este prevăzut cu un schimbător de căldură aer/ulei și sistem de etanșare împotriva prafului cu suprapresiune. De asemenea, are un sistem de monitorizare a nivelului de material de tip TELCO cu infra-roşu. Motorul său este electric, cu o putere de 90 kW, 400V/50 Hz. Masa sa totală este de 5.600 + 570 kg.

 

Prezentare Societatea Națională a Sării S.A.

Salrom, cel mai mare producător de sare din România, are următoarele subunități cu statut de sucursale: Salina Târgu Ocna (jud. Bacău), Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea (jud. Vâlcea), Salina Slănic (jud. Prahova), Salina Ocna Dej (jud. Cluj), Salina Ocna Mureș (jud. Alba), Salina Praid (jud. Harghita) și Salina Cacica (jud. Suceava).

Pe lângă exploatarea sării geme la zăcământul Fetele Târgului, la Sucursala Tg. Ocna se realizează și exploatarea prin dizolvare cinetică în sonde, la zăcământul de sare Gura Slănic. Sarea soluție rezultată este livrată la SC Chimcomplex S.A. Borzești.

Activitatea de exploatare a sării în soluție la câmpul de sonde Gura Slănic a început în anul 1960, nivelul producției fiind stabilit în general de piața produselor clorosodice.

Pe lângă aceste activități de producția la sucursala Salina Tg.Ocna sa dezvoltat și o activitate de turism-agrement precum și un ștrand cu apă sărată în incinta Salinei.

Articole similare

1 din 1.000