Informaţii la ziNewsOnlineProductie, transport, si turnare asfalt si betonslideUtilaje pentru construcţii

Utilajele WIRTGEN contribuie la dezvoltarea unei industrii durabile

De opt ani, revista Utilaje&Construcții marchează începutul fiecărui an cu un interviu deosebit. În primul număr din luna ianuarie al revistei directorul general Wirtgen România trece în revistă cele mai importante momente ale pieței naționale de construcții rutiere din anul anterior, de la prezentări de utilaje speciale și până la o analiză a vânzărilor, dar și opinia sa despre situația actuală a industriei naționale de profil.

 

Fiecare an începe cu acest interviu unic prin conținut, definit nu numai prin aspectul tehnic, dar și cel uman, al intervievatului. Domnul Dan Pălăngeanu, directorul general al Wirtgen România a fost conlocutorul nostru tradițional din ultimii patru ani, și, de fiecare dată a dorit nu numai să puncteze momentele importante ale evoluției vânzărilor de utilaje marcate de specificitatea pieței locale, dar să și readucă în amintirea celor care l-au cunoscut imaginea fostului director general Cătălin Serețean, care are un loc special permanent în sufletul acestora, lăsând o amprentă profesională deosebită care se resimte și în prezent în activitatea firmei.

 

Tendințele 2021 – reciclarea și protejarea mediului  

Dacă utilajele produse de către Wirtgen au rămas în topul preferințelor constructorilor rutieri români, ceea ce nu reprezintă nici o surpriză, în schimb dezvoltarea accelerată din ultimii doi ani a construcției de autostrăzi din România a adus la o apropiere, din punctul de vedere al tehnologiilor încorporate în noile generații de utilaje, a cerințelor firmelor locale cu cele din vestul Europei. Astfel, deja reciclarea materialelor din stratul de uzură al drumurilor a devenit o normalitate pentru marile firme specializate în infrastructură rutieră. De asemenea, și piața de concasoare a cunoscut o schimbare majoră, crescând cererea de utilaje cu acționare electrică, care asigură un nivel de zgomot mult redus și cu grad de poluare minim.

 

Toate utilajele produse în cadrul Grupului nostru de tehnologii sunt impresionante atât prin nivelul înalt de calitate și tehnologie la care sunt proiectate și construite, pentru multitudinea de sarcini pe care le pot efectua dar și pentru soluțiile tehnice adoptate, special alese pentru a oferi operatorului capacitatea de a lucra simplu și confortabil la un randament cât mai apropriat de maxim, fiind prietenoase și cu mediul, în acelasi timp. Dan Pălăngeanu, director general Wirtgen România.

Dl. Dan Pălăngeanu, directorul general al Wirtgen România, este unul dintre spe­cialiștii în domeniu cunoscuţi de mulţi ani pe piaţa noastră. Pentru el, utilajele pentru construcţia de drumuri nu au nici un secret, reprezentând o adevărată pasiune. Proba­bil, din acest motiv a ales chiar și din poziţia de director general, să supravegheze perso­nal buna funcţionare a mașinilor construc­torului german Wirtgen din întreaga ţară.

Utilaje&Construcții: Prima întrebare este legată de anul care a trecut: cum a evoluat piața de construcții/reparații/întreținere de drumuri în acest an, comparativ cu 2020? Sa păstrat același ritm de dezvoltare?

Dan Pălăngeanu: Piața și-a păstrat ritmul de creștere de anul trecut, ceea ce a fost mai mult decât mulțumitor, ținând cont de problemele internaționale din prezent. Și vânzarea de utilaje a evoluat la fel, și pot spune că ne menținem cotele de piață pentru diverse segmente de activități specifice, chiar dacă au fost înregistrate ușoare fluctuații. Pe scurt, distribuția națională de utilaje Wirtgen a funcționat foarte bine și în anul 2021 iar eu, personal, sunt mulțumit de evoluția noastră.

 

Utilaje&Construcții: Producătorul de utilaje Wirtgen este un adevărat performer în domeniu, în România dar și în Europa, înregistrând cote de piață record an după an. Revenind strict la țara noastră, cum arată procentele de piață înregistrate la nivelul anului 2021? – de exemplu, în 2019 și 2020 cota de piață pentru utilajele Wirtgen era de 100%, urmată de Vogele cu 95% și compactoarele Hamm la aproape 50%.

Dan Pălăngeanu: Cerințele se diversifică, concurența este din ce în ce mai acerbă, în condițiile unui avans tehnologic enorm pentru toate tipurile de utilaje. Chiar și șantierele se schimbă, fiind din ce în ce mai automatizate. În acest context, am păstrat în general aceleași cote de piață foarte bune, cu mici variații, de exemplu utilajele Vogele înregistrând un mic recul procentual, dar în schimb compactoarele Hamm au cunoscut o creștere a cererii, acoperind acum o parte mai mare a pieței.

Utilaje&Construcții: În acest context extrem de competitiv, la nivelul stațiilor de asfalt și concasoarelor lupta pentru cote de piață este dură. Care a fost evoluția mărcilor Benninghoven și Kleeman, din portofoliul Wirtgen în 2021, comparativ cu 2020?

Dan Pălăngeanu: Suntem competitiv și în acest domeniu. De exemplu stațiile de asfalt Beninghoven dețin în continuare o cotă de 50% din piața din România iar concasoarele și stațiile de sortare Kleemann au menținut aceleași vânzări în 2021, comparativ cu anul 2020. Ținând cont de comenzile primite la sfârșitul anului trecut pot spune că începem 2022 în plină ascensiune, deci avem speranțe să înregistrăm o creștere record în continuare.

 

Tehnologiile de ultimă oră, din ce în ce mai solicitate

Utilaje&Construcții: Dezvoltarea durabilă începe în domeniul construcțiilor cu utilajele de șantier dar și cu noile tehnologii înglobate. Utilizarea unor resurse alternative primare este importantă, precum și prezervarea mediului, la nivelul UE fiind investite sume importante pentru asigurarea unui viitor mai curat și mai sigur. Ce se întâmplă, din acest punct de vedere, în România?

Dan Pălăngeanu: Avem o cerere foarte mare pentru reciclatoarele Wirtgen, și acest fenomen este observat de câțiva ani, însoțite de răspânditoarele de lianți Streumaster. Dar reciclarea materialelor, în special a celor cu un cost de producție ridicat nu se oprește aici, de exemplu toate stațiile de asfalt Benninghoven sunt comandate cu instalație pentru material reciclat.

De asemenea, și concasoarele Kleemann sunt ofertate în prezent și în varianta mai ecologică, de acționare electrică.

Utilaje&Construcții: Ce tip de utilaje au fost solicitate cu precădere în 2021? Putem spune că există o orientare a pieței spre un anumit tip de mașini?

Dan Pălăngeanu: Ni s-au solicitat în egală măsură toate tipurile de echipamente, mai nou inclusiv utilaje pentru mutarea pământului, dar pe care producătorul John Deere nu dorește deocamdată să le aducă în Europa.

 

Utilaje&Construcții:  Care sunt previziunile directorului Wirtgen România pentru anul 2022? Să sperăm în continuare într-o creștere a lucrărilor de infrastructură rutieră? În contextul unei cereri susținute, vom vedea noi modele de utilaje de la Wirtgen pe șantierele din România?

Dan Pălăngeanu: Avem toate speranțele că se va merge înainte cu șantierele de drumuri și că resursele promise pentru îmbunătățirea infrastructurii vor fi distribuite în piață. În acest context, este posibil să vedem deja în acest an motoare John Deere care să echipeze utilajele Wirtgen existente, dar și noile generații de freze, finisoare și concasoare.

 

Utilaje&Construcții:  Activitatea de service, de întreținere și reparații rerpezintă un punct forte al Wirtgen România, alături de calitatea utilajelor distribuite pe piață, aceasta susținând întotdeauna imaginea unui producător de utilaje în fața utilizatorilor. Ce ne puteți spune despre activitatea de service a grupului în România?

Dan Pălăngeanu: într-o piață în continua dezvoltare, cu cerințe din ce în ce  mai mari, ne continuăm menirea de a fi aproape de colaboratorii noștri și ne perfecționăm continuu accesând atât cursuri care se realizează în fabricile Grupului cât și online.

 

Articole similare

1 din 988