Subtraversari, Foraje, Sapaturi

VOLTRAK

Tracto-Technik este unul dintre cei mai importanţi producători europeni de utilaje de subtraversare din lume. Cu o experienţă de peste 50 de ani în domeniul forajului orizontal, utilajele de subtraversări fabricate în Germania se remarcă prin performanţele lor. În cele cinci fabrici ale sale, Tracto-Technik produce utilaje pentru instalări subterane de conducte noi și utilaje pentru înlocuirea și reabilitarea conductelor vechi, prin metoda trenchless, adică fără șanţ deschis.

Cele mai cunoscute mașini ce lucrează în întreaga lume sunt forezele pneumatice GRUNDOMAT, ciocanele GRUNDORAM pentru baterea ţevilor din oţel, utilajele pentru foraj orizontal dirijat GRUNDODRILL și utilajele GRUNDOBURST pentru înlocuirea conductelor vechi. Utilizatorii de astfel de utilaje sunt firmele care lucrează în domeniul instalării de conducte pentru apă, gaze, curent, telecomunicaţii și canalizare.

De peste 20 de ani societatea VOLTRAK este reprezentantul autorizat al companiei  TRACTO-TECHNIK în România. Eduard Antonescu, directorul VOLTRAK, a acordat un interviu în exclusivitate revistei specializate de TRENCHLESS & DRILLING, vorbind pe larg pentru cititorii noștri despre noile tehnologii No Dig și eficienţa acestora.

„Instalarea branșamentelorzând forezele pneumatice este o tehnologie folosită de mai multă vreme în întreaga lume. Există mai mulţi producători de astfel de utilaje, dar TRACTO-TECHNIK este singurul care a patentat și introdus în piaţă modelul de foreză pneumatică cu cap mobil, cu dublă acţiune, astfel că brand name-ul GRUNDOMAT a devenit denumirea generică a forezei pneumatice. Istoria forezelor pneumatice GRUNDOMAT a început în anul 1970 cu distrugerea unei străzi proaspăt asfaltate, pentru a instala o conductă de alimentare cu apă «uitată». Această săpătură deschisă și cicatricile rămase pe asfalt după reparaţie au produs o pagubă permanentă străzii. A apărut astfel nevoia găsirii unei soluţii pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple în viitor. Astfel a luat naștere prima foreză GRUNDOMAT cu ţintire precisă și care, de atunci, s-a dezvoltat si îmbunătăţit permanent spre perfecţiune până la a şaptea generaţie”.

Super performanţă germană

Diferenţa între modul de forare clasic, cu burghiu orizontal și foreza acţionată pneumatic este dată în primul rând de productivitatea absolut deosebită. Se pot atinge viteze de 10-15 m/oră, astfel putându-se executa până la 8 –10 subtraversări/zi comparativ cu una sau două prin metodele vechi de foraj. Iar productivitate deosebită înseamnă profit deosebit.

Foreza orizontală acţionată pneumatic funcţionează prin metoda dislocării solului. Când foreza este împinsă înainte, solul este dislocat radial și compactat. Astfel se realizează un tunel prin care se pot trage cabluri sau ţevi din material plastic ( PE, PVC sau PE-X) cu diametre exterioare de până la 160 mm. În funcţie de tipul solului se pot trage simultan sau consecutiv ţevi pe lungimi de până la 25 m. Pentru acţionarea forezelor este necesar un motocompresor, ce livrează aerul comprimat la o presiune de 6 – 7 bar. Pentru a obţine cea mai bună precizie, este necesară o aliniere exactă a mașinii.

Funcţionare

Metoda cu dublă-acţiune are avantaje evidente, deja demonstrate practic: pistonul lovește iniţial capul-daltă, care avansează pentru a produce forajul și a sparge eventualele obstacole. Ulterior, la a doua lovitură, corpul forezei înaintează trăgând simultan și ţeava. Astfel, sunt mai ușor de depășit frecarea și rezistenţa la înaintare, prin separarea acestora. Acest fapt determină ca GRUNDOMAT să fie cea mai precisă foreză, chiar și în soluri pietroase. De asemenea, costurile de exploatare sunt mult mai mici comparativ cu metodele clasice, cu până la 60-80%.

Forezele GRUNDOMAT sunt foarte ușor de montat și operat. Nu necesită spaţii mari de lansare, iar gama de aplicaţii este foarte variată, de la aplicaţii pe orizontală până la aplicaţii pe verticală.

Avantajele sistemului GRUNDOMAT

Principiul în doi timpi oferă precizie înaltă  de funcţionare

Lucrează cu cap coroană sau cap în trepte cu mare putere de penetrare

Tub control cu 2 viteze + 1 viteză de revers, pentru siguranţa aplicaţiilor

Schimbarea foarte simplă a vitezelor

nn Oţel de calitate 1A – tratat suplimentar, uzură redusă

Profil parţial al corpului în dinţi de fierăstrău, pentru o mai bună aderenţă

Posibilitatea localizării forezei, la aplicaţiile de mare sensibilitate

Etanșare foarte bună pentru un consum minim de aer comprimat

Foarte ușor de asamblat în șantier

Pachet de siguranţă, cablul de tragere este izolat pentru o operare sigură

Accesorii practice,

Service foarte bun și prompt.

„Piaţa românească este o oglindă a pieţii  mondiale. Și la noi, GRUNDOMAT sunt  cele mai utilizate și bine vândute foreze; cred că în acest moment funcţionează în jur de 150-180 de GRUNDOMAT-uri. Calitatea germană, fiabilitatea, productivitatea deosebită, precizia unică, suportul tehnic oferit de Voltrak, furnizarea rapidă a pieselor de schimb și consumabile, sunt doar câteva din aspectele ce ne asigură poziţia de lider în România pe piaţa de foreze pneumatice. Printre clienţii noștri se numără companii de apă, firme de instalări de gaze, telecomunicaţii și multe altele. Forezele GRUNDOMAT se folosesc în principiu pentru execuţia fără săpătură deschisă a oricăror branșamente casnice de gaze, apă, canalizare, electricitate, cablu optic, etc., branșamente cu diametre cuprinse între 25 mm și 160 mm, pe lungimi de până la 20 m. Alte aplicaţii: executarea de micropiloţi, găuri poziţionare stâlpi de garduri șamd”. Eduard Antonescu, director VOLTRAK.

Articole similare

1 din 32