Informaţii la ziJob Report UCNewsNoutati International LeaderOnlineProductie, transport, si turnare asfalt si betonslidesus

WIRTGEN România: conceptul de dezvoltare durabilă se regăsește în toate utilajele noastre

Începem un an nou cu speranța că va fi mai bun și mai ales, liniștit. Revista Utilaje&Construcții intră în noul an cu numărul din luna ianuarie și cu tradiționalul interviu al directorului general Wirtgen România. De asemenea, marcăm și o aniversare: 10 ani de când directorul Wirtgen România deschide seria articolelor originale dedicate pieței naționale cu primul interviu al anului.

Acest an va aduce, ca de obicei noi utilaje și bineînțeles, noi tehnologii dezvoltate de către Wirtgen, cel mai mare producător mondial de utilaje destinației construcției și refacerii drumurilor. După un 2023 care a marcat o creștere a vânzărilor de utilaje cu 20%, Wirtgen România așteaptă un 2024 la fel de bun, în condițiile în care utilajele sale destinate frezării, reciclării asfaltului, precum și finisoarele de beton au o cotă de piață maximă: 100%.

Dacă vă întrebați ce urmează după o cotă de 100% pentru Wirtgen, răspunsul îl primim de la dl. Dan Pălăngeanu, directorul general al Wirtgen România: o activitate a echipelor de service mai eficientă, prin achiziția a noi mașini de intervenție, o pregătire permanentă a specialiștilor dar și noi echipamente și utilaje mai eficiente, mai sigure și mai puțin poluante.

 

Pentru a construi mai inteligent, mai sigur și mai durabil

Wirtgen, cel mai important producător mondial de utilaje specializate în domeniul drumurilor și principalul dezvoltator de tehnologii în domeniu a anunțat încă din anul 2022, la expoziția de la Bauma că viitorul în construcția de drumuri va fi marcat de șantierele inteligente, de tehnologii mai sigure și mai durabile.

Astfel, în ultimii ani am putut vedea la lucru nu numai utilaje din ce în ce mai performante și eficiente, precum utilajele de frezare și reciclare la rece Wirtgen, dar și o sisteme de comandă și control avansate, ce asigură un randament maxim al utilajelor cu consumuri minime de material și de timp.

Dar gama de utilaje de producătorul german Wirtgen este mult mai extinsă: finisoarele de asfalt Vogele, cilindrii compactori HAMM, utilajele de concasare mobile Kleemann și stațiile de asfalt Benninghoven dețin de asemenea cote de piață importante în România, de exemplu finisoarele de asfalt fiind undeva la 90% din total vânzări în anul 2023. Despre tehnologii, provocări, realizări și mai ales despre viitor, puteți găsi răspunsuri în continuarea interviului realizat în ultima săptămână a anului 2023 cu directorul general al Wirtgen România:

Cele mai performante utilaje lucrează deja în țara noastră

Domnul Dan Pălăngeanu este conlocutorul nostru tradițional din ultimii patru ani, și este un foarte bun cunoscător al utilajelor destinate drumurilor, fiind ani de zile coordonatorul echipei de service al Wirtgen România. Ca de fiecare dată, și acum a dorit nu numai să puncteze momentele importante ale evoluției vânzărilor de utilaje marcate de specificitatea pieței locale, dar să și readucă în amintirea celor care l-au cunoscut imaginea fostului director general Cătălin Serețean, care are un loc special permanent în sufletul acestora, lăsând o amprentă profesională deosebită care se resimte și în prezent în activitatea firmei.

 

“Anul 2023 este cel mai bun al Wirtgen România, dintotdeauna. Comparativ cu anul 2022, când au fost comercializate 126 utilaje, în anul 2023 au fost vândute nu mai puțin de 144 de unități.” – Dan Pălăngeanu, director general Wirtgen România.

 

Utilaje&Construcții: Anul 2023 a fost unul foarte bun pentru întreg sectorul utilajelor de construcții. Cum l-ați simțit în domeniul construcțiilor de drumuri?

Dan Pălăngeanu: În ultimii ani am păstrat un ritm bun de creștere, undeva la 10%. Dar, chiar și în aceste condiții, anul 2023 a fost unul de excepție, creșterea accelerând la 20%. Astfel, am vândut 144 unități de utilaje, comparativ cu 126 în anul 2022, cu o cifră a vânzărilor de peste 34 milioane EURO.

De asemenea, avem o cotă de piață de 100% pentru frezele, reciclatoarele și finisoarele de asfalt marca Wirtgen, 90% la finisoarele de asfalt Vogele, 69% pentru cilindrii compactori HAMM, 38% la concasoarele mobile Kleemann și 30% pentru centralele de asfalt Benninghoven.

 

Utilaje&Construcții: Activitatea de întreținere și reparații cred că a crescut la fel de rapid precum cifra de vânzări. Cum va face față în anii viitori la creșterea numărului de utilaje ce lucrează pe drumurile din România?

Dan Pălăngeanu: Investim permanent în pregătirea specialiștilor noștri, dar și în cele 25 ateliere mobile. Astfel, în acest an vom aduce noi mașini, mai mari, care să facă față mai bine cerințelor. În acest an și aici am înregistrat o cifră record de 7,2 milioane EURO, inclusiv piese de schimb.

De asemenea, organizăm cursuri de pregătire gratuite inclusiv pentru operatori dar și pentru project manageri și inginerii care lucrează cu ele. Specialiștii noștri  stau alături de operatori suficient timp până se simt confortabil în exploatarea mașinii.

Utilaje&Construcții: Conceptul de dezvoltare durabilă se regăsește implementat în toate utilajele Wirtgen de nouă generație. Putem vorbi practic, cu exemple, despre modul în care noile tehnologii vor aduce șantierele de drumuri la un nivel ridicat de eficiență și de siguranță,  fără a afecta mediul ambiant?

Dan Pălăngeanu: Aș începe cu un proiect la care am lucrat foarte mult și care s-a dovedit un adevărat succes: în anul 2022 am adus în România un utilaj de frezare și reciclare la rece tip Wirtgen W240CR. A fost un proiect susținut de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj (DRDP Cluj), în parteneriat cu producătorul mondial de utilaje Wirtgen GROUP și cu implicarea directă a specialiștilor din cadrul Wirtgen România. Acest proiect a suscitat interesul a numeroși profesioniști din domeniul construcțiilor rutiere, printre participanți numărându-se reprezentanți ai Direcțiilor Regionale de Drumuri și Poduri Cluj, Iași, Brașov, Timișoara și București, dar și a unor firme care desfășoară sau au intenția să dezvolte activități legate de reciclarea la rece a straturilor asfaltice.

În anul 2023 am vândut deja un astfel de utilaj la o firmă privată. Acesta are performanțe înalte și este constant în rezultatele obținute printr-o exploatare pe termen lung. Astfel, utilajul de bază permite reciclarea materialelor cu granulometria de 0/200, aducând-o la 0/80, și bineînțeles reintegrând-o în calea rutieră.

De asemenea, Wirtgen a lansat pe piață o serie de utilaje cu acționare integral electrică, printre care noi generații de finisoare și cilindri compactori. De asemenea, tot în direcția dezvoltării durabile, specialiștii grupului au adaptat motoarele termice performante să lucreze cu combustibili HVO, rezultați din surse regenerabile, cu grad de poluare ultra-redus.

De curând, a fost prezentat și primul injector (arzător) cu hidrogen, dedicat stațiilor de asfalt Benninghoven.

În anul 2024 pe piața din Europa va fi adus și primul concasor de 30 tone din familia NEO Line. MOBIREX MR 100(i) NEO / NEOe este un concasor cu impact care poate lucra fie numai cu acționare electrică, fie cu acționare hibridă. În varianta cu motor termic, acesta are un sistem special de tratament integral (i) al gazelor arse.

Constructorii români pun din ce în ce mai mult accent pe sustenabilitate, pe activitățile de reciclare, reducerea amprentei de carbon. Utilizarea materialelor reciclare reprezentând un sector de activitatea căruia specialiștii din țara noastră îi acordă multă atenție, iar Wirtgen este principalul promotor în domeniul infrastructurii rutiere care oferă game complete de utilaje ce oferă cele mai bune performanțe și un grad de securitate înaltă în exploatare.

Articole similare

1 din 949